Bocholt slaat pas toe in slotfase

Verslag BENE-League
K. Volendam – Ach. Bocholt: 31-33

Onze Heren moesten dit weekend op bezoek in de Opperdam, waar thuisploeg en nummer 6 Volendam nog ongeslagen was dit seizoen en dat wilde blijven om kans te blijven maken op Final 4. Dat werd Bocholt -zonder Miha Pucnik in de rangen wegens familiale omstandigheden- snel duidelijk, want Volendam ging vlot mee aan. Léon van Schie opende de score, Brecht Wertelaers en Roel Valkenborgh keerden de rollen om maar Baijens en Van Buren hielden Volendam langszij. Zo stond het 6-6 na tien minuten. Wout Winters maakte er nog 6-7 van maar via de Jonghe en Mrsulja nam Volendam terug het voortouw. Ook dat duurde niet lang, want via hoogstandjes van Damian Kedziora en Evert Kooijman probeerde Bocholt een verschil te forceren: 11-13. Dat zou gelukt zijn, moest Bocholt in de laatste tien minuten van de eerste helft daarna geen serie open kansen gemist hebben, zeker ook de verdienste van de lokale doelman Schellekens. Volendam -met nog 7 doelpunten- vond veel gemakkelijker de weg naar doel dan Bocholt -nog maar één doelpunt- en zo ging Volendam via Beemsterboer, de Jonghe en Baijens rusten met maar liefst 4 doelpunten voorsprong: 18-14.

De tweede helft opende spectaculair en hevig, met maar liefst 5 tijdstraffen binnen 7 minuten. De tactiek van Bocholt -veldspeler voor keeper- rendeerde hierin echter goed: Damian Kedziora kon strafworpen omzetten en via pivots Evert Kooijman en Jordi Cremers gingen onze Heren erop en erover: 19-20 na deze zelfde 7 minuten, met bovenop een belangrijke rol voor onze doelman Clem Leroy. Vanaf dat moment werd het stuivertje wisselen. De gebroeders Kedziora en Volendammers Hinskens, Beemsterboer en Baijens maakten er een aangenaam kijkstuk van: 25-25 na een kwartier in de tweede helft. Mrsulja en Beemsterboer wilden er vandoor, vertrekkende van een sterke lokale verdediging: 27-25, maar Evert Kooijman en Bartosz Kedziora verhinderden dit: 28-28 met nog 8 minuten op de klok. Via de Jonge kwam Volendam terug op voorsprong en even leek  het scenario van het einde van de eerste helft zich te herhalen: kansen missen. Maar Brecht Wertelaers brak de ban met twee doelpunten en Damian Kedziora bracht vervolgens de kloof twee keer naar twee doelpunten: 30-32 met nog 2 minuten op de klok. Bocholt rook zijn kans en Serge Spooren zette de 30-33 op het bord, waardoor Volendam het hoofd moest buigen, na de laatste strafworp van Hinskens: 31-33.

Bocholt kan nu niet meer uit de Final 4 gehouden worden. Nummer 5 Bevo, dat verloor van Lions, kan met 9 punten achterstand en slechts 4 speeldagen resterend, het puntenaantal van Bocholt niet meer evenaren. Dat wil echter niet zeggen dat de Nederlands-Limburgers uitgeteld zijn voor de Final 4, maar ze zien Hasselt ook al 4 punten verderop na diens winst bij Tongeren. Lions volgt op 6 punten van Bocholt en staat derde; Aalsmeer staat 4e op acht punten na winst tegen Quintus. Volendam kreeg niet alleen een knauw te verwerken met de eerste nederlaag in eigen huis, maar zal stevig aan de bak moeten en wat meeval hebben om nog naar Den Bosch te mogen midden maart.  Als Visé zijn midweekwedstrijd tegen Hurry Up wint, springt het immers over Volendam en doet het ook weer mee voor Final 4. Voor de Belgische play-offs zijn Visé, Bocholt en Hasselt al zeker; de laatste deelnemer nog niet. NeLo verloor immers dramatisch bij Sasja, waardoor ze nog maar 4 punten over hebben op de Antwerpenaren, die op gelijke hoogte komen met Tongeren. De Eburonen zijn de volgende tegenstander van onze Heren en zoekend naar punten. Niet bij ons! Forza Bocholt!